Vidfamne och SVS

VidfamneVidfamneVidfamneSällskapet Vikingatida Skepp (SVS) är en förening som byggt, äger, sköter och seglar vikingaskeppet Vidfamne. Vidfamne är en tolkningskopia av Äskekärrsskeppet som hittades vid Göta Älvs strandkant på 30-talet. När skeppet byggdes på tidigt 90-tal så var man så trogen originalet som det var möjligt. Skeppet har seglat i snart 30 år och är ett mycket fint och sjödugligt skepp. Vidfamne är unikt i Sverige och det finns mycket få andra liknande vikingaknarrar i hela världen som seglas. Detta är en del av Sveriges kulturarv och ett levandegörande av Skandinaviens historia.

Föreningen är ideell och öppen för alla, oavsett yrke, härkomst, bakgrund eller läggning. Vi vårdar vårt skepp under framförallt våren, och på sommaren seglar vi vanligen kring Göteborg och i Bohusläns skärgård, eller går på längre turer om väder och besättning tillåter. För att delta på segling eller på våra aktiviteter så behöver man bara bli medlem i föreningen, och vips så är man delägare i Sveriges ståtligaste vikingatida knarr. Vi är stolta över våra medlemmars mångfald och glädjs åt att vara en trygg plats där olika människor kan mötas i gemenskap och samlas kring ett intresse.

Vintertid så har vi i många år fått ligga i hamnbassängen utanför våra vänner Claessons Trätjära, och dom har mycket generöst låtit oss förvara segel och material inne i sina lokaler vintertid. Vårt skepp överlevde branden hos Claessons, men oerhörda värden för oss gick förlorade i lågorna, där seglet var det värsta att bli av med. Seglet är – var – av lin och var specialsytt för vårt skepp. Omfattande sömnadsarbete var gjort på ideell basis. Seglet är med andra ord mycket komplicerat att ersätta och det kommer krävas ett mycket omfattande arbete för att organisera, beställa och sy ett nytt. Och det kommer kosta väldigt mycket pengar, mer än vad vi har. Vi måste få in pengar till nytt segel! Skall Vidfamne smaka havets sälta igen så behöver vi din hjälp.

Hur kan jag hjälpa till? Du kan hjälpa till på många sätt. Vi drivs helt av medlemmars ideella insatser och på knappa medel.

  • Genom att bli medlem så får du möjlighet att engagera dig och träffa trevliga människor på arbetsdagar och träffar (och framtida seglatser). Medlemmar får löpande nyheter och uppdateringar om vad vi gör i föreningen.
  • Du är mer än välkommen att bidra med din tid eller kontaktnät om du har ett sådant. Bli medlem eller hör av dig på kontakt@vidfamne.se
  • Du kan donera valfri summa till oss på swish-nummer: 1234 018 495 eller Plusgiro: 68 03 83 – 7 (Obs! Märk din betalning med ”Vind i seglet”).
  • Har du konkreta förslag på fonder, stiftelser eller liknande som kan hjälpa oss? Har du erfarenhet av att äska pengar? Hör av dig till styrelsen på kontakt@vidfamne.se
  • Vi är gärna öppna för sponsorer och samarbetspartners, men vi har för närvarande inte några betalande sponsorer eller inkomster från företag. Vill du eller ditt företag sponsra oss? Kontakta oss på kontakt@vidfamne.se
    Det här inlägget postades i Föreningsinformation, Vidfamne. Bokmärk permalänken.