Donationer

Claessons brinner, foto Klara WaraneTa in denna bild!

Den fruktansvärda hettan när Claessons trätjära blir historia. Stället är – var – en nodpunkt bland träbåtsfolk och byggnadsvårdare. Det är en katastrof för de genomtrevliga Siv och Staffan Claesson som med sin stora kunskap och vänlighet drivit detta i 35 år.

Titta på bilden igen. Där ser du en stäv. Det är Vidfamnes för. Skeppet ligger förtöjt 10 meter från byggnaden som förtärs i lågorna. Vidfamne är en kulturbärare, ett unikt skepp och den enda tolkning som finns av ett fynd i Sverige. Det enda svenska vikingaskeppet. En otroligt central plats inte bara för mig utan för hundratals av våra medlemmar som under de senaste 32 åren har seglat skeppet. En välkänd syn längs Bohusläns kust och i Göteborgs hamn.

Någon vakade över Vidfamne inatt! Vinden vände och branden gick åt andra hållet. Skeppet är otroligt nog oskatt!

MEN inne på Claessons trätjära försvinner vårt segel och all vår löpande rigg. Ett 88 kvadratmeter stort segel, av lintyg, handsytt av hädangågne Harald i Skärhamn. Ofantligt många ideella arbetstimmar ligger i seglet och en kontant kostnad på flera hundra tusen kronor. Vi kommer kontakta vårt försäkringsbolag, och får bara hoppas på att dom har förståelse för det fulla värdet av skeppet, kunskapen som finns ombord och det segel som nu brunnit upp. Trots att skeppet otroligt nog klarade sig, kommer det inte kunna segla.

Här behövs en insamling för att kunna få till ett nytt segel till Vidfamne.

Vill du också att kulturen bevaras? Skall Sveriges enda återskapade vikingaskepp åter få vind i seglet?

Swisha gärna ett bidrag till 1234 018 495 eller sätt in på Postgiro 68 03 83 – 7.
Märk ”Vind i seglet”
För internationella överföringar så har vi IBAN: SE58 9500 0099 6026 0680 3837 BIC: NDEASESS
Dela dela!

Det här inlägget postades i Föreningsinformation, Vidfamne. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Donationer

  1. Pingback: Hjälp till att återställa Vidfamne | Kulturminnet

Kommentarer är stängda.