Nyhetsbrev våren 2017

Nyhetsbrev våren 2017SVS-logga

Här kommer ett litet nyhetsbrev med vad som är på gång i Sällskapet Vikingatida Skepp under våren, samt en liten tillbakablick över förra året.

Besättningsutbildning

Utbildning vt 2016

För andra året i rad kommer SVS att hålla i en besättningsutbildning för de som vill lära sig mer om råsegling och om våra skepp. Jan och Linnéa håller i en utbildning som är både teoretisk och praktisk. Det kommer att vara teoretisk genomgång den 19 april och 26 april kvällstid, samt praktisk segling med Vidfamne lördag 20 maj. Kursen var mycket uppskattad och lyckad förra året, och vi ser fram emot ytterligare en kull nya och gamla medlemmar som vill lära sig och fördjupa sig i råsegling! För mer info samt hur man anmäler sig, se här.

Vårrustning

Vårrustning

De två senaste söndagarna har vi genomfört vårens första arbetsdagar på Vidfamne. Vi har fått gjort en massa arbete, bland annat vi har städat ombord, skrapat durkar, gått igenom motorn mm. Bra väder och gott gäng! Om vädret tillåter så är nästa planerade arbetsdag på söndag 2/4, klockan 11. Det kommer löpande att vara arbetsdagar under våren, så det är ett lysande sätt att hjälpa till att bevara vårt kulturarv! Ny som gammal är välkommen att hjälpa till. Medtag oömma kläder, ett par arbetshandskar om du har, samt lite mackor och kaffetermos. Vår vinterhamn är på kajen utanför våra vänner Claessons Trätjära på Järnmalmsgatan 5 på Ringön. Hör av dig till kontakt@vidfamne.se om du är intresserad av att hjälpa till framöver. Information kommer gå ut via mejl, på hemsidan samt på Facebook.

Vidfamne

Upptältat

Vår större skepp Vidfamne är i gott skick. Som på alla träbåtar så är det dock en massa saker som behöver göras. Här är några av de lite större projekten som vi arbetar med och kommer att ta itu med under våren:

  • Seglet håller på att lagas, då det börjat släppa lite från liket (den förstärkning som löper längs med kanten på seglet).
  • Vi behöver nytt tält. När vi lägger till för natten så fäller vi ner råt och sätter upp ett tält över det (se bild). Vårt gamla tält är efter lång trogen tjänst helt utslitet, och ett nytt behöver sys. Tyg är beställt, men det är en del arbete med att sy ihop det.
  • En ny rack, som håller råt till masten behöver tillverkas.
  • Nya persedelkistor ska byggas, då de gamla börjar bli väl slitna.
  • Ett par durkar behöver bytas ut.
  • Batterierna till våra elmotorer är helt slut. Beslutet om hur vi ska göra med batteridriften framöver är stort och svårt, då det kostar mycket pengar att köpa nya. Det är en pågående diskussion.

Är man intresserad så finns det alltså en rad projekt att engagera sig i framgent, allt ifrån att komma fram till hur motordriften framöver ska fungera, till att otvunget hjälpa till att skrapa lite durkar. Hör av dig till kontakt@vidfamne.se om du är intresserad av att hjälpa till! Såväl nya som gamla medlemmar är varmt välkomna att bistå med vad man kan.

Starkodder

Starkodder

Vårt mindre skepp Starkodder ligger sedan några år tillbaka på Brännö Varv. Starkodder är ett lättseglad och trevligt litet ledungsskepp, och de senaste åren har vi varit ute med Starkodder ett par timmar nästan varje måndag eftermiddag. Planen är att ha samma upplägg till sommaren.

Att segla med Vidfamne är ett någorlunda stort projekt som behöver en del planering, men att åka ut med Starkodder kan ske mycket mer spontant och enkelt. Det är en fantastisk möjlighet att när väder ges kunna åka direkt från jobbet till Saltholmen och ta färjan till Brännö, för att sedan spendera kvällen ombord på en liten båt tillsammans och njuta av stillheten och de vackra öarna.

Dessvärre är skeppet inte i det bästa skick. Flera bord är spruckna och de behöver repareras innan sjösättning. John K och Henrik W har en plan på hur vi ska reparera det, men vi kommer behöva hjälp till arbetsdagar. Hör av dig till kontakt@vidfamne.se om du kan och vill hjälpa till!

Vikingamarknad

Ale vikingamarknad

Lördag och söndag den 6 – 7 maj håller Byalaget marknad på Ale Vikingagård. Under marknaden kommer folk från hela Europa och umgås. Det säljs vikingatida verktyg, tyger, kläder, redskap, skinn, vapen och en massa annat. Det är en unik upplevelse att återuppleva hur en handelsplats hade kunnat se ut för tusen år sedan, och på området finns dessutom ett fantastiskt vackert långhus byggt av bland andra medlemmar i vår förening. Vi i SVS kommer som vanligt att medverka och sälja mat och dryck under helgen så boka in dessa datum redan nu! Vikingamarknaden har under flera år varit en av våra viktigaste inkomstkällor och även i år hoppas vi på att få ihop bra slant. Alla behövs! Hör av dig till kontakt@vidfamne.se om du kan och vill hjälpa till!

Tillbakablick över 2016

Roderspantsbyte

2016 var ett mycket bra år för föreningen.
Det gjordes ett omfattande arbete med att byta roderspantet då där gått röta, och i samband med det så togs Vidfamne upp på land och fick en rejäl genomgång. Insidan under vattenlinjen renskrapades och tjärades, och utsidan fick två lager primer och bottenfärg. Masten fick båtsmörja och vanten målades. Elmotorer och batterier kollades. Livflotten packades om. Totalt 13 arbetsdagar och ett antal tillsynstillfällen, allt genomfört med gott humör av ett flertal medlemmar.

Under våren höll Linnéa och Jan en grundkurs i råsegling, där ett tjugotal personer deltog. Kursen följdes sedan upp med en segling i september. Tanken är som sagt att genomföra en kurs med samma upplägg i år igen (se här). I samband med kursen så skedde en rekryteringssatsning för att nå ut till intresserade blivande medlemmar. Rekryteringssatsningen skedde primärt via Facebook, och för en liten penning fick vi flera som löste medlemskap i föreningen. Mycket lyckat.

Starkodder

Starkodder sjösattes i april, och seglade ett antal kvällar under sommaren. Det är en magisk känsla att på kvällskvisten kasta loss från Brännö, ro ut och sätta segel i kvällsbrisen och njuta av vår underbara närmiljö. Vidfamne seglade under vecka 28 med Johan H. som höveds, samt ett par helger.

Under hösten har fyra medlemmar tagit Kustskepparexamen, och en håller på att ta den nu i vår. Styrelsen har utsett Calle Franzén till höveds. Mycket glädjande den förste på många år!

Som vanligt var Sällskapet Vikingatida Skepp med på vikingamarknaden i Ale i början av maj. Vi deltog också i Västerhavsveckan och på Ö-festen på Ringön där Vidfamne visades för många besökare. I oktober arrangerades ett föredrag med Henrik Wallgren där han berättade om sin segling över Atlanten med Draken Harald Hårfagre, världens största vikingaskepp.

Under verksamhetsåret har styrelsen haft 8 protokollförda möten, samt ytterligare ett som ägnades helt åt ekonomin. Medlemsantalet uppgick under året till 150 personer. Vi hade för ca en månad sedan årsmöte och valde där in nya och gamla medlemmar till att sitta i styrelsen. Det konstaterades också att den förra styrelsen gjort ett bra jobb, och såväl verksamhetsberättelse som ekonomi är bra skött, så styrelsen beviljades ansvarsfrihet utan anmärkningar.

Avslutningsvis

Tack för ditt medlemskap! Väl mött så syns vi under året!

Det här inlägget postades i Aktiviteter, Arbete med skeppen, Föreningsinformation, Seglingar, Starkodder, Vidfamne. Bokmärk permalänken.