Jörgen har avlidit

Jörgen och Jenny, 1998Vår kära vän och hedersmedlem Jörgen Johansson somnade in fredagen den 18:e september, omgiven av familj. Ordet eldsjäl är det som bäst beskriver Jörgens person.

Sällskapet Vikingatida Skepp startade genom att initiativtagaren Carlo Jakobsson ensam ställde sig på båtmässan år 1990 och presenterade sin idé om att bygga ett vikingaskepp. Jörgen var en av de första att anmäla sitt intresse och var sedan den stunden en outsinlig källa till kunskap och med en unik förmåga att få andra människor engagerade. Jörgens insatser var avgörande för planerandet, byggandet, färdigställandet och sjösättandet av Vidfamne. Han satt med i styrelsen under nästan två decennier och många av dessa år som drivande och inspirerande ordförande. Föreningens medlemstidning Hlidskjálf som gavs ut under 90- och 00-talet författades till stora delar av Jörgen. Han var även en uppskattad hövedsman och ledde seglingar under många säsonger med både Vidfamne och Starkodder.

Åren efter millennieskiftet påbörjades byggandet av det som kom att bli Ale Vikingagård. Jörgen utsågs till platschef och under byggets gång förde han anteckningar om de olika stegen i processen. Dessa anteckningar utgjorde sedan grunden för hans bok ”Så byggde de förr – En bok om byggnationen av vikingahuset i Ale” som publicerades år 2011.

Jörgen drabbades 2010 av ALS och tvingades spendera sina sista år i rullstol.

De medlemmar som varit med länge minns Jörgen som en kunnig, kraftfull, drivande och inspirerande person, som hade en vilja att ständigt utveckla föreningens verksamhet. Navigare necesse est! Saknaden är stor efter Jörgen som nu tagit ihop för sista gången. Begravning sker 7 oktober; hör av dig till styrelsen@vidfamne.se om du vill delta.

Jörgen efterlevs av sin fru Jenny och döttrarna Linnéa, Altea och Marina.

Det här inlägget postades i Föreningsinformation. Bokmärk permalänken.