Corona och SVS

I varje sal mellan Helluland och Gårdarike handlar samtalen i dessa tider om den pågående farsoten. Många av oss drabbas hårt på ett personligt plan. Jag vill uppmana till att ta hand om varandra i tider med sjukdomssmitta och tuffa ekonomiska konsekvenser. Nedan följer en beskrivning över hur Coronapandemin påverkar oss i SVS och vår verksamhet.

Vi hade tänkt oss att lyfta Vidfamne i april. Styrelsen har beslutat att vi troligen skjuter på detta till september istället. Givet att läget förändras mycket snabbt från dag till dag, så har vi gjort bedömningen att det är mycket osäkert att utgå från att lyftet kan genomföras som planerat. I vår omvärld så råder mötesförbud och bestämmelser över att enbart samhällsnödvändig verksamhet får hålla öppet. Vi vet helt enkelt inte om vi kan och får vara tillräckligt många för att kunna genomföra lyftet, och vi vet inte om varvet vill, kan och får ha öppet. Ovanpå det kommer frågan kring lämpligheten att samlas många i grupp under rådande pandemi. Det finns en del nackdelar med att ta lyftet i september, men då lyftet är förknippat med en stor kraftansträngning och ekonomisk utgift, så bedömer som sagt styrelsen att det är det bästa alternativet. Om situationen tillåter, så kan vi komma att försöka ta lyftet till våren likväl. Varvet låter meddela att vi är välkomna med ganska kort varsel.

Det andra sättet som vi påverkas på, är att vi inte kan genomföra den uppskattade råsegelkurs som vi haft under ett par års tid. Anledningen är naturligtvis att myndigheter uppmanar folk att hålla sig hemma och inte träffas i större grupper. Vi hoppas på att ett normalare läge råder framåt sommaren, och hoppas då på att kunna genomföra en kortare kvällsworkshop ombord. Det blir givetvis inte lika omfattande som en kvällskurs på tre tillfällen, men kanske kan det bli (nästan) lika trevligt!

Den första planerade seglingen sker i juli, och vi har inte några planer på att ställa in den i dagsläget. Givetvis följer både styrelsen och hövedsar med i utvecklingen för att kunna fatta beslut när så krävs. Om det går att genomföra en helgsegling innan juli är möjligtvis mer osäkert.

Vad vi nu har framför oss är en vårrustning av Vidfamne, där vi behöver all hjälp vi kan få. Även detta kan givetvis komma att påverkas, men utomhusarbete ses i dagsläget inte som en riskfylld aktivitet. Vi planerar att genomföra vårrustningen som vanligt, men kanske med lite större avstånd mellan varandra än normalt. Självklart bör var och en själv göra en bedömning om man ska delta på träffar med andra människor. Det första vårrustningstillfället är planerat till 5 april.

Det kan snabbt komma ett läge där det blir olämpligt eller förbjudet att ses i större grupper — Tyskland har för närvarande lagt den nivån på 2 personer. Om liknande restriktioner kommer i Sverige så kommer det givetvis slå mot våra möjligheter att få skeppet färdigt inför sommaren. Vi kan komma att bli beroende av att den som kan och vill ägnar sig åt lite skeppsvård i vårsolen, även utanför arbetsdagar. Hör av dig till kontakt@vidfamne.se för att stämma av vad nästa steg i vårrustningen är.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Corona och SVS

  1. Pingback: Nu drar vårrustningen igång | Sällskapet Vikingatida Skepp

Kommentarer är stängda.