Anders Lindahl

Anders LindahlVår vän Anders Lindahl har nu seglat i hamn

Anders var med i SVS från allra första början, bland annat som medlem i styrelsen. Som sponsorjägare var han i särklass, han fick företagare att känna det som en förmån att få bidra med pengar eller material till bygget av Vidfamne. Ett företag i Arvika bidrog med det speciella järn som behövdes till skeppets nitar. Som tack för det seglade Vidfamne 1995 till Arvika, många i besättningen var nybörjare, allt krävde träning, hantera segel, rodd och mycket annat, men alla kände sig trygga under Anders befäl.

Som en ordets man, som han också var, beskrev han denna segling på ett alldeles unikt sätt, en flera sidor lång dikt på hexameter om allt som hade timat. (Finns att läsa i Hlidskjálf årgång 03, nummer 3).

Inseglingen mot Vänersborg sammanfattade Anders till Vidfamnes 25-årsjubileum på detta underfundiga, kluriga sätt.

Vidfamne är ju som vi alla vet inte något krysslejon. Men en gång har Vidfamne verkligen kryssat. Det var i Vänern på väg hem från Arvika.

Vi låg på ön Floghall i norra delen av Dalbosjön och skulle till Vänersborg, en sträcka på ungefär 40 distansminuter. Vinden var rätt i nosen och det var bara att segla. Under segel 950717 kl 0930 och framme i Vänersborg 950718 kl 1730 !
Således 40 M på 32 timmar. Det blir 1,25 knop. Inte så dåligt.

När vi lagt till i Vänersborg kom ett sällskap, som sett oss segla, ner på kajen och pratade med oss. Deras viktigaste fråga var: Varför seglade ni inte in med en gång, varför seglade ni fram och tillbaka hela tiden?
Ja, varför gjorde vi inte det!

Känns inte som man använde ordet trendsättare för trettio år sedan, men Anders var det innan ordet fanns. Stort var hans bidrag till att forma den unika stämning som fortfarande råder ombord. Efter varje avslutad segling diskuterades dagens erfarenheter och det var viktigt att alla kom till tals, det gav grunden för den vänskapliga hållning som alltid präglat föreningen.

På den stora vikingautställningen på Eriksberg 1995-96, var Anders byggledare för ett nytt projekt, då byggdes Starkodder, ett litet skepp som tjänade oss väl i flera år.

Många somrar seglade Anders som hövedsman och delade med sig av sin livsvisdom, sina seglingskunskaper, sin vidsynthet på ett mycket älskvärt sätt. Han flyttade sedan till Värmland, men fortsatte hålla kontakten hela tiden.

Stor är saknaden. Tack för allt du bidragit med, Anders!

Begravningen sker 5 mars kl. 13 i Klässbol.

Anders har avsagt sig blommor till begravningen.
Ni som vill hedra Anders minne kan sätta in pengar på SVS konto. Swish 1234 018 495, Plusgiro 680383-7.
Skriv ”Anders Lindahls minne” på inbetalningen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.