Lyft, varvsarbete och vårrustning

Draken flyger
Tjära vänner! (English summary below!)

Först vill vi i styrelsen tacka för förtroendet att rodda SVS och Vidfamne under kommande år. Det var ett mycket trevligt årsmöte och efterföljande gille!

Det kanske är svårt att tro det, men våren är på väg och med den kommer även vårfix på Vidfamne. I år ska det bli extra grundligt gjort – det är dags att lyfta Vidfamne och göra en ordentlig översyn och bottenmålning. Det är därför viktigt att alla som kan hjälpa till faktiskt gör det. Varje insats, stor som liten, är uppskattad!

Redan på onsdag 3 april ska vi flytta skeppet från Eriksberg (pir 5, samma bassäng som Ostindiefararen) till Gotenius Varv. Vi samlas kl 15 för att lyfta av vintertäcket och sjösätta gummibåten. Senast 17.15 måste vi lämna kaj. Kl 18.35 är det broöppning av Hisingsbron som vi inte får missa. På vägen kommer vi att lyfta upp ballasten på pallar och göra iordning för lyft.

torsdag 4 april samlas vi kl 09.00 på Gotenius för att göra färdigt packandet av ballast, mast och allt för att sedan kunna lyfta skeppet och ställa iordning allt. Vi får räkna med en heldag, några har tagit ledigt för detta, och andra har påsklov – det kommer nog bli en del väntetid också med gott tjôt 🙂 Det är rätt kul att se Vidfamne hängande i en kran också, en mäktig syn!

Ju fler vi är på onsdag och torsdag, desto lättare och roligare blir det! Hör av dig till kontakt@vidfamne.se så vi vet att vi blir tillräckligt många.

Därefter kommer vi förstås att behöva rensa, borsta, skrapa och måla hela skeppet. Vi vet inte allt förrän vi inspekterat botten när arbetet kan tänkas vara färdigt, men det blir flera helgers vårfix. Preliminärt kommer det att koordineras en eller två arbetsdagar alla helger i april. Mer information om detta kommer senare. För att få en liten uppfattning om vilka möjligheter som finns får du gärna notera när du kan vara med på följande anmälningslista.

Sammanfattningsvis:

  1. Onsdag 3 april, ca kl 15-21: Flytt av Vidfamne från Eriksberg till Gotenius
  2. Torsdag 4 april, ca kl 09-16: Lyft av Vidfamne på Gotenius
  3. Helgerna i april tills vi blir färdiga: Vårfix, målning
  4. Sjösättning när vi är färdiga
  5. 30-årsfirande!

PS. Har du möjligen några lastpallar och / eller pallkragar som vi kunde låna medan Vidfamne står på land? Hör av dig!

Summary in English

Tar friends!

  1. Wednesday, April 3. We move Vidfamne from Eriksberg to the Gotenius Shipyard. Meet up at 15 or as early as you can, we must leave at 17.15 to surely make the opening of the bridge (Hisingsbron) at 18.35. Meanwhile, and until we get too tired, we rearrange the ballast onboard, it must be lifted onto pallets.
  2. Thursday, April 4, ca kl 09-16: We get help to lift Vidfamne at Gotenius, and arrange the ship and everything around it. Don’t miss this chance to see the whole ship hanging!
  3. Weekends in April: cleaning, brushing, scraping, painting outside and inside. Vidfamne will be beautiful again!
  4. Launch again when we are done
  5. We celebrate 30 years of sailing this viking ship!

Let us know when you can help out, email at kontakt@vidfamne.se and sign up here. Do you have access to pallets and pallet rims? We need 8, please let us know!

Det här inlägget postades i Aktiviteter, Arbete med skeppen, Kalender, Vidfamne. Bokmärk permalänken.